Tiden räcker inte till
För er som undrar, det är jag som äger bloggen, sen har jag lånat en kompis som går igenom ansökningar och så, ni anar inte vilken tid det tar! Hon sorterar bort de som inte känns helt rätt, så kollar jag bara igenom de som verkar mest intressanta. Hon har sagt att två är riiiiktigt hot stuff, så jag får gå in och kolla lite extra noga där!
Vad letar jag då efter?
Hög (både högfrekvent och högkvalitativ) uppdatering
Bra bilder
Bra "stämning" i bloggen
Driven människa bakom bloggen, måste inte vara för tävling men eftersom jag själv siktar högt inom ridsporten tycker jag det är roligare att läsa om nån som siktar mot ett mål, än nån som är ute och motionsrider i skogen bara...
Sen även om personerna har någon egenskap som kan vara bra för bloggen såklart, så blir den mer intressant :)
Så håll i hatten, i helgen kanske ni har ett nytt ansikte här, och om en vecka en snygg design på bloggen?
Emily
En text om problemhästar
Vill egentligen inte uppdatera just nu
Tänkte löshoppa hästarna idag, alla fem, men det gick inte så bra. Tiden räckte inte till, "personalen" räckte inte till så vi får spara det till en annan dag då vi är fler hemma. Kan bjuda på en hoppbild från en löshoppning förra sommaren, tycker den är himla härlig alltså.
porslinsponny
Tror att mungipan läkt ihop till på tisdag som senast, då ska jag rida på pelhamet tills jag köpt ett tränsbett med fasta ringar. Törs inte riktigt rida på mitt nuvarande tränsbett när han läkt, fastän han trivs så bra på just den mundelen. Kan man på något sätt bygga på tränsbettet så ringarna blir fasta, eller är skrota det enda som gäller?
Är det någon därute som har ett tredelat/odelat tränsbett med fasta ringar i strl 10-11 får ni gärna lämna en kommentar! :)
Galoppintervaller
Emily
Bloppis...
om du är intresserad av något av dessa saker, maila mig på [email protected]
Bober-bit i Flippanbetts utformning, odelat med anatomiskt utformad min del. storlek 10,5cm pris 1000kr, Frakt ingår...
Equality line Kavaj, hoppmodell med två sprund, hel och ren i nyskick, storlek 40, marinblå med ljusblå krage... Prisidé 1000kr
Cliff Barnsby Orginal Milton, hoppsadel 16,5" Ljusbrun med kalvskinn i sits och vulster för bästa grepp, sadeln är av engelsk kvalite, Cliff Barnsby är hovleverantör åt de brittiska kungahuset. pris 12 500kr
Fler bilder kan mailas på sakerna vid intresse...
Vink Vink
Ida J
tävling tollstad
LC:
hoppade fram några få ggr, han kändes ganska lagom. Visst, han sög tag i hindren typ 10 ggr mer än normalhästen, men jag fick ändå koll på honom snabbt efter. Väl inne på banan kommer han på att TJUDILUTT DET HÄR ÄR NOG EN TÄVLING, DÅ MATTE INTE LÄGGER VOLTER och redan i anridningen typ 25 meter innan ettan, eldar han på ordentligt. Svängarna blir otäcka då jag vet flera som gått omkull i just det ridhuset så.... håller i mig bäst jag kan. Han tar bort språng på alla distanser = vi ligger stort ibland. Låg sådär äckligt stort till hinder 3 och om jag inte skulle klämt av honom där skulle vi nog "fastnat" i oxern. Piggelin blir man av att hoppa stort så vi fortsatte banan i ett halsbrytande tempo. Näst sista hindret var en oxer han blev lite flack på, så frambommen pluppade ner. Vi kom i mål med 4 fel, tid 39,09.
Div III Lag:
Hoppade fram jättemycket, blev lite orolig för att han skulle ta "slut" där. sköt fart ännu mer än i LCn så hehe, jag höll i mig och försökte rida bäst jag kunde. Inne på banan fick jag sakta av till trav i en del svängar, när han blev för pigg och det var nog tur, för den banan kom vi runt med 0 fel. Tror stilen blev 45,5, lite mer generös stildomare överlag idag jämfört med förra helgen.
Vad är en stasad sena...
Jo en stasning är när man försämrar blodflödet igenom senan under en längre stund, detta blir ungefär som när vi sitter på vår egen fot och den somnar... Vi stryper syretillförseln och senor och ligament lider av blodbrist, vi uppfattar de som pirr och myror under huden. Det är en stasning.
När man sedan släpper på trycket så forsar blodet till de tomma områdena i ilfart. Detta leder till svullnader och gör att senan kan se ut som en banan ( Inte att förväxla med en vanlig senskada där senfibrerna dragits av eller töjts ut, senan ser då också ut som en banan) Svullnaden kommer efter att du tagit av benskydd, lindor eller vad du haft som stoppat flödet. Svullnaden eskalerar efter ett par minuter och först är den svampig och mjuk för att sedan gå över till att bli hård.
Det bästa är att kyla senan med ritkigt kallt vatten eller isbalsam så fort symptom visas!
Störst risk att stasa en häst är när man lindar eller sätter på skydd i hagen, där hästen inte rör sig speciellt mycket. Störst risk för stasning med hagskydd eller haglindor är på sommaren, då får hästen på sig skydden när senan är sval och sedan när hästen och benen blir varma får inte senorna rum att expandera och blodflödet stryps vilket gör att de svullnar mer.
När man lindar för ridning är risken mindre för stasning då rörelserna gör att blodet pumpas runt bättre, självklart kan man stasa en sena även fast man rider.
Stasning gör även sjuksköterskan på dig om du ska ta ett blodprov för att få fram tydliga ådror att sticka i...
när inget stämmer
/Emily, som tänker göra grejer ponny tycker är kul istället... *suck*
Galoppintervaller
Tänkte sedan vara lite vågad och galoppera. Gissa om jag var förvånad när jag, istället för en explosion framåt i 180 km/h fick en försiktig liten "rullapågalopp". Inte ens banhoppningstempo. Tänker att den långsamma galoppen är nåt jag vill bygga upp och tränade därför sitsen lite medan han fick galoppera lite i en lång och låg form. Även fast han blev taggad efter femsex intervaller så sprang han inte iväg ifrån mig i alla fall. Blir så glad dagar som idag, då jag känner lite mer än andra dagar att det verkligen händer nåt med allt jobb jag lägger ner :)
Lindor med gelpad...
själv har jag två gelpaddar under sadeln på Jojo, en antiglid pad som är tunn och sedan en Action-pad för att ta upp stötar och ojämnheter.
Men de här! nej tack! Gelen måste vara fruktansvärt lätt att dra för hårt runt senan och därmed stasa den... Varit med om en stasad sena en gång, Aldrig mer säger jag... Det är samma företag som gjort dessa lindor som antiglid padden jag har. Det ser ut som att det är samma material i gelen här som på padden, vilket är yber elastisk och kan bli riktigt hårt åtdragen... För mig får det här tummen ner!
Vink Vink
Ida
lilla fröken ridlärare
Han är stor, lite gammal och stel och har muskler som behöver byggas upp. Det är de medvetna om och kämpar på med. Men de grejerna (förutom möjligtvis åldern) gör honom klurig att rida för henne. Han är för svag för att orka ta hennes hjälper och ställa och böja sig, utan är gärna rak som en käpp och skjuter iväg. Vi la in mycket övergångar för att han skulle lyssna lite på henne och hon skulle få chans att renodla sina hjälper lite, känna att hon kunde inverka på hästen. travade fram över 2 bommar och gick sedan över till att hoppa några pluttehinder. Han är smart hästen, han vet att hon inte sitter tillräckligt stadigt på honom för att hålla emot när han drar ner huvudet, så så fort hon försöker bromsa drar han ner huvet och man kan SE på honom att han retas. La-lala-la--la du kan inte taaaa miiig. Så det ska vi träna vidare på, tung i rumpan och stark i magen.
påminner
matcha
Union Jack saddle pad/John Whitaker
LUCA ridbyxa/catago/emmishopen.
Har börjat tycka att schabraket är snyggt nu, tyckte inte det till en början men nu så! Frågan är bara om man skulle våga ha ridbyxorna till, tror det kanske ser lite over the top ut? Eller? Kanske ser bra ut, får se om man ser någon med sån outfit på tävling någon gång :)
Oj!
Jojo mår hur bra som helst! Red idag, han va stark som en oxe och jag fick kämpa för att hålla honom i schack, utan att bli hängande i handen. De är tufft! Speciellt när man känner hur de bara går fortare och fortare även fast man dragit handbromsen...
Nu ska jag skriva teori för BE-kort, onsdag den 27 april... Nu j*vlar!! jag ska ha de där kortet innan Juli är slut!
Film från lagklassen
foto: sara lundberg
Att läsa hästannonser.
Nu ska jag lära er ett knep. I 99 fall av hundra, om det står medryttare/delfodervärd så är annonsören INTE intresserad av att låna ut hästen på helfoder. Vore man det skulle man skriva ut "hel eller delfoder". Att smsa (eller maila för den delen) med formuleringar och ordval som uppfattas som krävande, ohövliga etc, det blir man bara riktigt irriterad av.
Så snälla, för er skull och för annonsörernas. Läs annonserna, vill ni lägga fram ett förslag som annonsören inte nämnt i annonsen, GÖR DET PÅ ETT HÖVLIGT SÄTT. Jistanes.
Storhäst 17/4
tv irl
Film från förklassen/clearround
Hela den här banan runt hade jag en väldigt bra känsla, han lyssnade bra på mig (utom linjen mellan 2 och 3, där han blev lite för glad och stack iväg och därför kom nära) och var ganska reglerbar för att vara honom. Jag var, som jag berättade förut, överlycklig över den här starten. Trots 4 fel är det vår bästa runda någonsin. Tempot är nära normalt, och ganska jämnt. Jag rider med skänklar och säte och möter upp med handen SOM HAN LYSSNAR PÅ och det är inte varje dag :)
Ni kommer se skillnad mot filmen från lagklassen som jag lägger upp lite senare, den är inte helt klar ännu. Nu måste jag baka kladdkaka till morgondagens tävlingar, sedan blir det direkt ner i sängen. Är helt galet trött i hela kroppen, jag är inte van vid såhär tidiga morgnar och intensiva dagar!
framridningen
Hemma från tävlingen!
I vanliga fall går klass nr 2 bäst, men inte idag. Det blev lite för mycket av och på, och jag fajtades mest med munnen på honom istället för att rida ordentligt med säte och ben. 3 rivningar, alla var frambommen på oxrar. Irriterande, eftersom det aldrig hänt förut (inte på ett år i alla fall) men nu vet jag vad vi ska träna på till nästa helg.
Dan före dan...
Imorgon gör jag och Chester vår första start på ett och ett halvt år. Jag har sjukt mycket att förbereda och göra innan dess, har knappt varit inomhus idag! Ridit flera hästar, åkt och gjort i ordning tävlingsbanan, hem till lägenheten och hämtat grejer...
Jag har trimmat ben och huvud och filmade hur jag trimmar hovskägg. Den filmen kommer upp här på bloggen senare ikväll när jag är helt klar med häst och packning. Håll utkik!
Emily
Hoppträning på lilla hästen
Yina är liksom ett par procent mindre än Jojo, så jag får liksom ingenting att ha benen emot, de känns som att man sitter på en liten ponny i jämnförelse =p
Satte lite för mycket galopp i henne till en början och då blir hon liksom rätt så flack och fladdrig, men undan för undan så red jag bättre. Hade lite svårt att få med henne i vänstersvängar då högerbogen seglade ut, de här är något Kajsa och Yina jobbar stenhårt på att få ordning på =)
fick aldrig något krutbortfall i galoppen utan hon galopperade på bra även när jag började plocka bort benen. Vi hoppade typ 110-115...
Men de här med lite mindre nättare hästar med lite mer nerv är ingen häst som passar mig. JAg blir liksom för lång och gänglig uppepå ryggen...
Gårdagens hoppträning på stora tävlingsbanan
Framhoppningen gjorde vi på åttvolt över ett litet kryss, jag travhoppade och bröt av några språng efter hindret för att påminna honom om att det där med kontrollerat tempo kan vara bra ibland. Han skötte sig riktigt fint. Sedan hoppade vi lite linjer på 24,5 och ca 28 m. Antal galoppsprång där är inte relevant för mig då jag ska bryta av till trav mellan hinder. Sist jag tränade bana lyckades han täcka upp 25 meter med 5 galoppsprång... Så ja. Bromsen.
När han rusar mot hinder hinner han inte med att hoppa så mycket, eller vi människor hinner åtminstonde inte med att se tekniken. De sprången han gjorde ur ett lugnt och fint tempo hoppade han verkligen igenom hela kroppen, så där växte väl han i min nya instruktörs ögon. Jag tror att hon bara sett honom som en knasig och eventuellt hopplös ponny utan rim och reson. Men det förstår jag också, att det känns lättare att instruera och försöka utveckla ett ekipage om potentialen finns!
Det regnade litegrann så det blev inga bilder. Bjuder på en tävlingsbild ifrån den banan istället!
Hoppträning...
Jag ska vara med på min förra häst, Yina som lilla syster har nu.
Hon ska till London över helgen så då tar jag över tyglarna.
kvällsplaner:
- Unghästarna ska ryktas + fällskrapas
- tovor ska redas ut
- jag ska samla ihop den läderutrustning jag ska använda i helgen
Tänkte pluppa in en bild här på fina treåringen som än så länge är "okänd" för er. Kom sedan på att jag sitter vid mormors dator och hon inte har några bilder på hästarna.
Edit: Hittade denna fulsöta bild på Lillja när hon var bäbis. Helt knasigt vad de förändras, de små liven.
Emily
Att rida en häst lösgjord...
Att rida sin häst utan kontakt är en falsk känsla av lösgjordhet, den är balanserad men inte säkert lösgjord.
Visst kan man alltid lägga fram handen och se om hästen ligger kvar i samma tempo, steglängd och form för att försäkra sig om en balanserad häst.
En lösgjord häst är så mycket mer än att den är i balans. Största delen i att få en häst lösgjord handlar om att få den mentalt avslappnad. Många tror att de är alla skänkelvikningar, öppnor, slutor på diagonalen som gör en häst lösgjord men oftast är det just momentet när skolan går över i "arbetsform" som lösgjordheten kommer. Det är alltså eftergiften som gör att hästen slappnar av mentalt, den känner sig nöjd med sin uppgift och får beröm, kanske med rösten eller bara genom en klapp med innerhanden. När hästen är avslappnad mentalt kan den börja arbeta, inte kanske spänna emot muskler eller inte riktigt ha full fokus på dig som ryttare.
Du kan alltså inte få en lösgjord häst bara genom att rida runt runt. Inte heller genom att sitta och rida massor med saxar, bakdelsvändningar, volter eller övergångar utan att någon gång uppmuntra din häst med en klapp, eftergift och kanske ett röstberöm.
Som ryttare måste du känna vad och när hästen behöver olika rörelser. Känner du att en häst är stel i bogarna så måste du veta vilken övning som lossar just den stelheten på bästa sätt. Du måste även kunna avgöra när det är dags avsluta en övning för att övergå till något helt annat.
En lösgjord häst är ju inte när den har släppt en spänning utan alla!
/Ida
Jag blir omkörd!
Nu ska jag illa fall blogga...
äntligen fått mina BE böcker, plugget inför teoriprovt har börjat... Ska nog boka tid för skrivning om någon vecka...
Igår var jag på Drottningholm och hade hoppträning. Malin, som min elev heter, va jättenöjd. De är hennes andra träning för mig och vi ska köra på med veckoträningar nu framöver. Ska bli kul att köra igång med tränandet igen.
Hade träningar på ett annat stall men när de skulle avveckla inför försäljning så splittrades alla och de har liksom runnit ut i sanden. Men ska nog försöka få tag på en av eleverna som jag vet vill träna och se om vi ska sy ihop något.
Jojo ska bara skrittas idag, tyvärr är det ju lite tråkigt väder här i stockholm så de blir ingen härlig vårtur i solen direkt...
Vink Vink
Ida J
Hoppträning på tävlingsbanan
Har en efterlysning. Mörkbruna benskydd i storlek ponny eller cob, antingen bara till frambenen eller helst runt om. Har du några du kan tänka dig att sälja till mig? Hör av er på mailen [email protected] eller lämna en kommentar!
Nu hörs vi efter träningen, ha det bra tills dess!
Emily
Tyvärr, Dyón...
Mvh Hästbloggarteamets snåljåp
Emily
Ang Ö-teamet
Emily
Jojo fick lyxbehandling...
Han hade kombrimerat Lumbosecralleden och fått spänningar i övergången till korsryggen pågrund av de.
För några veckor sedan så lade sig Jojo fast i boxen så pass illa att stallägarna knappt fick loss honom. Han trodde helt klart att de kunde berott på de.
Han lossade honom fint och Jojo va super lugn...
Nu blir det skritt två dagar och sen lösgörande på fredag och sedan är det bara att tuta och köra som vanligt. Blir återbesök den 16 maj...
Hur jag rider fram för dressyr.
När hästen går i en trevlig form i skritten i båda varven, börjar jag trava. Jag travar mycket på volt och försöker ha en ganska låg form. Jobbar även här mest på ställningen och böjningen. Man kan säga att den här traven för mig är ett sätt att checka av att skrittjobbet gjort effekt, då jag upplever att de allra flesta hästar har lättare för trav än skritt.
När jag ska gå upp i galopparbetet gör jag lite olika. Ofta låter jag hästen rulla på lite i galopp på volt, om den bär sig själv och går i en bra form. Annars jobbar jag övergångar skritt - galopp. Korta galopper, bara några steg. Skritten försöker jag också hålla till ett par få steg (men det brukar oftast bli över en kvarts volt, hehe). Den här övningen gör att jag kommer till ridning snabbt och verkligen inverkar, både i gångarterna och övergångarna. Sitter jag på en välskolad häst är hästen i regel lösgjord helt och hållet då den behåller formen i övergångarna.
Många personer flyttar mycket skänkelvikning. Om sanningen ska fram så är jag usel på skänkelvikningar. Verkligen urkass. På min tid fick vi lära oss att ju mer vi höll i innertygeln, desto större effekt ger sidförande skänkeln. Så jag bromsar med yttertygeln (för om jag leder ramlar hästen i sidled) håller superhårt i innertygeln och sparkar på med innerskänkeln. Ytterskänkeln hänger passiv. Som ni hör är jag ingen stjärna på skänkelvikning och det finns inte en häst i världen som skulle behålla formen i mina skänkelvikningar. Tycker därför det är lite mycket begärt att försöka lösgöra hästar på så sätt.
Det är synd att jag är så dålig på det, för många hästar lossnar riktigt fint genom mycket arbete undan för skänkel. Här har ni i alla fall mina framridningar inför dressyr i stora drag. Hoppas det kan vara till nytta för någon!
Träning!
Programmet överlag gick okej, han var spänd men jag tänkte bort det och koncentrerade mig på vägar och övergångar. Alla övergångar var på rätt ställe, och vägarna var bra. Takten och tempot fick jag också beröm för, fastän min känsla var att deninte alls var bra. Så detvar roligt :) Avslutade med att min instruktör fick sitta upp lite, för nu har vi hamnat i en sån där svacka ni vet, då han är hård och ovillig i munnen, och jag blir stark i handen, och han spänner till ch jag inverkar inte på ett bra sätt. Det är första gången på ett år någon annan än jag sitter på honom!
Tips såhär i fälltider
Fällskrapa! Min mamma har köpt en till sina hästar, som jag brukar låna av henne, eftersom min häst har PÄLS. Det är som en mankniv, fast mycket längre, som tar bort lösa hår och ullhår. Samtidigt hjälper den till att ta bort stöv och kan verka främjande på hästens hud och blodcirkulation. 129 kr från Hööks!
Min häst älskar den här. Han står med öronen spetsade och njuter, medan jag också njuter av att hitta min fina ponny under all isbjörnspäls. Verkligen köpvärd, speciellt om man har låtit sin häst sätta päls under vintern.
/Emily
Solig vårdag
Jojo fick av sig kläderna när jag kom ut i stallet efter jobbet... Skönt sa han och kastade sig på rygg i leran direkt... Tack för den! Tur att de inte är någon tävling på ett tag...
På onsdag kommer Joakim Mossenberg och ska se hur Jojo ser ut i muskler och skelett. Intressant och se om han har någon spänning någonstans. Tror inte att han har något överdrivet men man vet ju aldrig.
För övrigt hittade jag en artikel på SvRF's hemsida där en drös svenska tränare fick åka ner till Tyskland och hälsa på både Ehning och Beerbaum under två dagar för att få insipration för träningar och utveckling av elever i Sverige.
Tränarna, bland annat Maria Gretzer och Linda Algotsson, tryckte på flera skillnader, en av dem var att varken Ehning eller Beerbaum, med deras beridare inräknade satt och nötte på volt efter volt i någon gångart. De utnyttjade fyrkantspåret och använde hörnen i deras jobb. De red även i ett fröjdigare tempo än "vi" svenskar gör när vi trimmar våra hästar.
En annan sak, som jag vet av egen erfarenhet, är att många svenska ryttare sitter och rider med så mycket innerhand, det är en dragkamp med denna innerhand istället för att jobba hästen för skänkeln och säte.
Efter att själv tränat för tysk tränare och även haft disskutioner med samma har jag insett att många svenska ryttare gör totalt bakvänt.
Kanske därför Maria Gretzer, under visiten i Tyskland påpekade att Ehning och Beerbaum, med beridare, red sina hästar med bågen spänd åt rätt håll.
Men hur ofta ser vi inte ryttare som rider volt efter volt och i princip inte gör något annat än att dra i tygeln? Egentligen, handen på hjärtat, sitter man själv inte där och tycker att hästen biter fast i insidan. Då är det dags att börja använda tentaklarna som hänger längs sidan av hästen.
Hade träning förra veckan för en ny tjej, där sa hon själv att hon aldrig tänkt på att jobba hästen mot ytterhjälperna. Att pressa hästen mot sin ytterhand med innerskänkeln istället för att ställa för innerhanden och mata på med ytterskänkeln. Förstår henne också, för när man börjar på ridskolan får man ju lära sig att ställa hästen, med handen. Vansinne! Den Svenska utbildningen av våra ridlärare är alldeles för dålig.
Det bör ställas högre krav på ridlärare och deras egen kunskap inom häst, inte bara ridning eller hästhållning, utan mer renodlad HästKunsap, mer ingående anatomi, muskulära problem och lösningar, Skelettära problem och vilka påföljder det kan bli.
Att verkligen lära sig hur en hästs kropp fungerar under arbete i olika moment, på djupet, skulle nog sätta svensk ridsport i en annan skala. Även på ridskolenivå.
Bifogar en länk på en bild på mig och Jojo från tävlingen igår...
Vink Vink
Ida J
Långpromenad
När vi vände kom på något mystiskt sätt krafterna tillbaka till hennes stora nordsvensk-kropp. Då var det hon som hade täten och mig på släptåg... Hon var nog inte så trött på vägen bort. ;) Hem kom vi i alla fall, i mörkret och hon var knappt svettig alls! Jätteskönt att ha det som lite kvitto på att man åtminstonde inte går allt för hårt fram. Väl hemma var Chester väldigt orolig och gnäggade flera gånger när vi kom gåendes. Konstigt, han brukar aldrig gnägga när han har sällskap, speciellt inte åt mammas häst? Tydligen hade han ropat efter oss flera gånger medan vi var borta, sa mamma. Kan det här vara symptom på något, eller är han bara lite kär i mig och hatar när jag är "otrogen" med andra hästar?
Bild från förra året då hon var fullt igång.
Det var en osynlig bom!
Emily
I valet och kvalet
en sak till som gör att jag tvekar lite är att jag tror att det kommer vara ganska långt till träffarna. Första är i Mantorp. Jag tror att de flesta kommer hållas där, eller i Norrköping. Är det då värt att åka 7-10 mil med en häst som KAN komma att bli helt sjukt stressad, eller ska jag vänta och söka nästa år igen?
Just nu lutar det nog åt att tacka nej till platsen. Hjärnan säger nej men hjärtat säger ja. Eller nej. Åh, jag vet inte. Hur ska jag göra?
//Emily B
Lydnashoppning.
efter att jag värmt upp Jojo lite så började jag trava över dessa bommar, stabilt med kontakt både för skänkeln och i handen. Rak väg innan så han är rak över bommarna. Efter bommarna fångade jag upp och flyttade ut honom mot spåret eller innanför det rödoranga hindret, ungefär varanann gång. Jojo ville inte riktigt lyssna på min vänster skänkel utan lade sig på i handen i stället för att flytta sig, då får man sakta av till skritt och flytta i skritt och sedan försöka i trav igen. Då gick det mycket bättre.
Sen hoppade jag den här linjen åt båda hållen, mellan blåvita och grönvita, 5 lite kortare galoppsprång, mellan de grönvita och svarta 4 normala galoppsprång. Även här är det noga att man får en rak häst för yttertygeln så man kan reglera galoppsprången.
började att hoppa de blåvita mot det svarta och då är det lättare att klara serien, fem lite tillbaka och sedan fyra lite mjukt framåt.
Åt andra hållet ser man lätt vad man behöver träna på, Jojo behöver bli starkare i sin rumpa och orka galoppera rakt i serien när jag ska korta. Han gjorde det väldigt bra efter två gånger, då låg han kvar och väntade så jag bara kunde lägga om benen där det behövdes. De viktigaste i en sån här övning är att man själv är stadig, att komma in rakt och rätt är ganska viktigt för att kunna få de som bäst och mest utvecklande för hästen inne i serien.
Jag avslutade med att hoppa bågen mellan det bruna och det blåvita med nio lite fröjdiga galoppsprång. Efter att ha ridit lite fram och tillbaka i serien svarade Jojo väldigt bra med att länga steget utan att ge sig iväg. Hoppade bara bågen en gång, eftersom han gjorde den perfekt.
Jag hoppade inte högre än de ni ser på bilden, anledningen är enkel, jag höjdhopps tränade inte, utan lydnad. Är det lite lägre så gör de inget om hästen inte är riktigt med och de blir ett missförstånd. Dessutom är dessa låga hinder inget som sliter på hästen.
Att hoppa en unghäst på sådana här höjder kan gynna den fortsatta utvecklingen, då det gör att hästen blir van med hinder och även van vid att det begärs saker mellan hindren, utan att det kan bli obehagligt om hästen inte orkar korta sig eller inte riktigt svarar för en framåtdrivande hjälp.
Vink Vink
Ida J
God Morgon!
Idag blir det tävling i Sollentuna norr om stockholm med Jojo, igår gjorde jag en del lydnadshoppning på låga hinder för att kontrollera om han skulle va på surhumör eller på gladhumör=P De va lite blandat.
Tog lite bilder och tänkte förklara lite hur jag gjorde lydnads hoppning på en 5 åring.
Men nu måste jag bege mig till stallet!
Vink Vink
Ida J
Tidiga morgnar, sena kvällar.
Idag gick jag upp tidigt, tänkte att jag skulle hinna rida två hästar på förmiddagen. Det hann jag inte, jag förstår inte var tiden tar vägen? Bestämde mig för att rida min egen i alla fall, underlaget på gräsplätten jag rider på var ganska fast och bra, så jag plockade upp lite hinder. Inga höjder direkt, utan mest gymnastik/lydnadshoppning, på volt. Skrittade fram en sväng ute, tyckte då att han kändes väldigt stum och okänslig i munnen. Efter några minuters lösgörande arbete med benhård koll på ställning och böjning (och det där med skänkelvikning... Inte min hästs favoritsyssla direkt) lossnade han och sökte stöd på bettet. Red honom så på tygeln den halva kilometern jag hade hem.
Väl hemma började jag trava fram, och det var länge sedan han var så rund och fin i formen! Det kändes som att han hade ett ärligt stöd och ärlig form, inte bara krökte på nacken, så jag är riktigt nöjd!
Tog något varv i galopp och sedan började jag värma honom på volt över bommar och bockar, där kom dagens andra lilla argumentation! Chester sa NEVER EVER när jag ville kunna svänga i galopp. Varför svänga när man kan ha fullt ös medvetslös framåt? Suck. Vissa dagar fungerar kommunikationen bättre än andra dagar. Några övertalningsförsök senare gick han med på att göra som jag vill, men bara om han själv tror att det är han som bestämmer.
Så om jag ska summera dagens ridpass lite kort:
+ jag tog god tid på mig att skritta fram
+ jag gjorde mycket jobb i skritten, vilket jag hade nytta av i traven sedan
+ han rusade inte speciellt mycket mot bocken
+ jag blev inte hängandes i handen
- Mitt tålamod frestades ordentligt när han bestämde att det var omöjligt att skritta över en bom
- jag kunde ridit honom mer mellan hjälperna, idag blev det lite antingen hand eller skänkel.
- Jag jobbade mest i vänster varv, hans lätta. Hur hade jag tänkt att höger skulle bli lättare om jag undviker det?
Imorgon ska jag lägga fokus på höger varv och höger galopp. Kanske rida över bommar och bockar igen, fast i andra varvet.
/Emily
Mitt första inlägg...
Hoppas på att vi får oss en till bloggare så de alltid finns något att läsa för er.
Tycker nog vi bprde få en snyggare header på sidan också ;-)
Jag satt lite och funderade på vad jag skulle skriva för något, det är svårt, jag har ju inte ritkigt presenterat min häst, får nog göra de lite grann
De är en valack efter Rambo-Lombard, tanken när han föddes upp var att det skulle bli en Dressyrhäst. Han hamnade hos mig genom fodervärdsannonser och i vintras köpte jag honom.
Han hoppar med god ryggverksamhet och har ett härligt psyke. Han är oftats positiv, men börjar visa lite humör när de blir lite jobbigt.
Jojo, eller Crown Points Jojo som han egentligen heter är svart och c:a 173cm i manken.
Mitt mål med Jojo är att kunna rida 130 år 2013...
Jakten fortsätter
En del tips och ansökningar har trillat in, men vi väntar fortfarande på den där bloggaren som känns som en hundraprocentig fullträff. Kan det vara du? Hör av dig!
bloggare nr 2 presenteras!
Första bloggaren klar för hästbloggarteamet!
Jag har utbildat flera unghästar i olika stadier, så som insittning, inridning, sadel och tränsvänjning och även utbildat från 3 år till 120 hoppning. Jag tävlar inte dressyr men gillar att rida de högre skolorna så som galoppirruetter.
Mitt mål är att kunna tävla minst 130 hoppning och även kunna göra de lite högre skolorna i dressyr så som Piaff, Passage, Galoppombyten i serie och även galoppirruetter i den vardagliga ridningen.
Jag själv gick ut gymnasiet från media/journalistlinjen 2008 och har därefter jobbat med hästar till och från nu jobbar jag heltid på ett pappersbruk i södra Stockholm för att kunna finansiera min hobby. Jag skriver om allt mellan himmel och jord i hästvärlden, tips och trix även lite om ny eller gammal utrustning.
Hälsningar
Ida J
Ansökningarna trillar in
Letandet är i full gång!
- Skriver lättlästa inlägg med bra svenska
- Bloggar om hästar
- Lägger ut fina och passande bilder
- Uppdaterar dagligen
- Provocerar inte
- Älskar hästar
- Är en bra förebild