Att rida en häst lösgjord...

Många gör misstaget och tror att en lösgjord häst kan galoppera med långa tyglar men ändå gå kvar i form, de är en myt, med modifiktation.
Att rida sin häst utan kontakt är en falsk känsla av lösgjordhet, den är balanserad men inte säkert lösgjord.
Visst kan man alltid lägga fram handen och se om hästen ligger kvar i samma tempo, steglängd och form för att försäkra sig om en balanserad häst.

En lösgjord häst är så mycket mer än att den är i balans. Största delen i att få en häst lösgjord handlar om att få den mentalt avslappnad. Många tror att de är alla skänkelvikningar, öppnor, slutor på diagonalen som gör en häst lösgjord men oftast är det just momentet när skolan går över i "arbetsform" som lösgjordheten kommer. Det är alltså eftergiften som gör att hästen slappnar av mentalt, den känner sig nöjd med sin uppgift och får beröm, kanske med rösten eller bara genom en klapp med innerhanden. När hästen är avslappnad mentalt kan den börja arbeta, inte kanske spänna emot muskler eller inte riktigt ha full fokus på dig som ryttare.

Du kan alltså inte få en lösgjord häst bara genom att rida runt runt. Inte heller genom att sitta och rida massor med saxar, bakdelsvändningar, volter eller övergångar utan att någon gång uppmuntra din häst med en klapp, eftergift och kanske ett röstberöm.

Som ryttare måste du känna vad och när hästen behöver olika rörelser. Känner du att en häst är stel i bogarna så måste du veta vilken övning som lossar just den stelheten på bästa sätt. Du måste även kunna avgöra när det är dags avsluta en övning för att övergå till något helt annat.

En lösgjord häst är ju inte när den har släppt en spänning utan alla!

/Ida

Kommentarer
Postat av: Emma

Bra skrivet :)

2011-04-17 @ 10:22:10
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0