Tips!




Jag bara älskar Fyra Äss hästsalva, den klarar man sig inte utan! Perfekt att smörja sår med, perfekt att smörja rosa mular med på sommaren. Mycket mycket bättre än helosan...

Fyra Äss är absolut något alla borde ha i sitt stallapotek!

/Sophia

Snart händer det grejer

Jag har börjat få riktigt kass dygnsrytm. Är skitpigg på natten och vaknar klockan sju morgonen därpå. Bra va? Sen nästa natt är jag också pigg men min kropp typ hänger i nödbromsen och jag måste sova bort hela dagen för att orka med mig själv. Så kan man inte ha det! Måste fixa sovrutiner, för bövelen.

Men! Jag gör åtminstone någon nytta nu mitt i natten. Har skissat på en grovplanering för bloggens layout och gjort en sitemap. Nu är det "bara" för oss tre att prata ihop oss och tillsammans få till nåt bra innan jag antingen gör det själv (usch hemska tanke men nåt ska jag väl göra om dagarna) eller tvingar någon vän till att göra det. Har några stycken som faktiskt är riktigt duktiga på hela dne där designbiten. Hoppas vi kan utnyttna någon av dem ;)

För att det här inlägget ska bli lite hästigt kan jag ju inflika att vi idag har haft vår första uppsuttna kadriljträning! Spännande spännande. Vi har en storhäst med riktigt stora gångarter och SVÅRT för att korta ihop sig, i samma kadrilj som två b-ponnyer som kanske inte får 9 på traven på kvalitetstest direkt... Mycket att hålla ordning på för alla inblandade! Ridvägar, hästen framför, parhästen, rätt gångarter, massa ridning... Inte lätt! Jag hade i alla fall tur och fick en, visserligen stor men ändå, häst som har lätt för samling. :)

Kan göra ett inlägg någon gång om mina tre favoritskolhästar! Känns som om det är bara dem jag ridit på sistone.
Imorgon är det dags för mig att prova sitta lite på min egen häst igen, ska bli riktigt spännande att se vad den här minibetesvilan gjort för underverk med min stjärna.

bjuder på en bild från det mest kaosartade ärevarvet jag varit med om, ser ni oss? :)
Kram/Emily

Bastning!

Fick Bastning av Emily, jag måste skriva mer inlägg...

I know!

Måste verkligen komma mer överns med blogg.se

Tävlade igår, Jojo var totalt galen, nu skojar jag inte, han for runt som ett poppat popcorn på framhoppningen och sparkade som en dåre... Kändes nästans bäst att bara hoppa av och ställa in honom i trailern och åka hem, innan han sparkade någon på riktigt...


Dessutom så har jag bestämt att han måste på typ Boot Camp, han är en riktigt flamspelle som måste få lite ordning på sig själv och även acceptera vissa saker. Därför blir de inget mer tävlande när vi åkt till Stockholms fältrittklubb nästa helg.
Sen ska de total trimmas! Målet är att kunna rida Meetinget i Avesta sista helgen i Juli...

Han vill inte riktigt acceptera skänkeln, inte handen och defentivit inte sätta under sig och Jobba...

Jo, många ställer sig kanske frågan, har han ont någonstans? Svaret är Nej, han är kollad och är totalt frisk, bara lat...

Sporren jag rider med just nu,


Från Mark Todd, plast rulle längst ut med mjuka kanter...

Detta bett har jag just nu,

Ett två delat bett, som ni ser från Pessoa Magic System. Rullarna kommer aldrig i kontakt med tungan utan den släta delen är mot tungan vilket gör att bettet Aldrig kan vika sig och hamna i gommen... Mitt bett har fasta ringar...
Favoritbett som jag köpt begagnat på Hastnet.se...

Detta bett är också något som är från Pessoa Magic System, det är dessutom påväg hem i min brevlåda, Begagnat, jajamensan!


Varför ska man köpa bett för nästan 1000kr när man inte har en aning om de funkar på hästen?

Leta på blocket, tradera, hästnet ja och på alla ställen där de kan ha begagnade hästprylar...

Vink Vink
Ida

Dressyrtävling Åtvidabergs RK

Idag har min hemmaklubb anordnat en lokal dressyrtävling för storhäst. Jag mår mycket bättre än igår, så jag startade två klasser på en skolhäst. LC:1 och LB:1. Det var min första individuella dressyrtävling som är öppen för mer än bara lektionshästar, så var lite spännande. (Tidigare har jag bara ridit ponnydressyr i lag, ryttartest och lektionsDM).

Tanken var att vi skulle få rida igenom hästarna lite igårkväll, eftersom våra skolhästar vilar fredag-lördag. Jag mådde verkligen som en flera veckor gammal soppåse så han fick stå då också. Tog en lite längre framridning idag istället med mycket skritt, och på väg bort mot tävlingsbanan från stallet var han som ett paket smör. Lyssnade på pyttetygeltag och sökte sig i en låg och låg form. Kalas. Väl på framridningen kändes han skitbra tills jag började försöka jobba igenom galoppen, då blev han lite trött och framförallt blev jag supertrött. Orkade typ inte rida alls efter det, men efter en skrittpaus var det min tur att gå in på banan och han kändes helt okej formmässigt, men så SEG. Som att rida i tuggummi. plus lite larvig vid domare/publik, fåntratten <3

Sen fick han gå hem igen och äta en halv lunch ungefär. Skrittade fram länge sen innan nästa start, men på framridningen lajag mer fokus på att få honom kort och ärtig än att rida och böja och ställa igenom hela tiden. Jättemånga övergångar skritt-halt-skritt-trav-halt-galopp osv. Tror det var precis vad jag skulle göra faktiskt för LB-programmet gick riiiktigt fint. Förutom några småmissar med hörnpasseringar (främst vid domarkortsidan, men vem får inte såna småmissar? :S) kändes han kalasfin. Slutade på strax över 65% vilket var en andraplats när jag ridit färdigt.
Jag visste att det var många duktiga ryttare som skulle rida efter mig, så fanns liksom ingen anledning till att stå kvar med hästen där i två timmar, så han fick gå hem. När jag kom tillbaka till tävlingsplatsen låg jag fyra, som sedan blev en fjärdeplats, femteplats när en annan duktig tjej från min klubb ridit och när klassen var klar slutade jag som sexa.

Jag tycker ändå klassen blev riktigt lyckad. Av 7 placeringar hamnade hemmaryttare på andra, fjärde och sjätte plats. Inte illa pinkat.

Bilder kommer så snart jag fått tag i någon som knäppt några. Har en film från LB1, vill någon se den så tjoa bara till så lägger jag upp den imorgon kväll :)
// En glad men mycket trött Emily

Insåg just...

... att tobbe larsson kommer vara hos oss första dagen på ponnyakutenlägret. 

Om ni undrar varför jag inte skriver så mycket om min häst längre så är det ganska enkelt. Jag har tappat ridkänslan. Det känns inte bra på min häst, jag har för stora krav på oss. Det känns om möjligt sämre på välskolade hästar. Eh hallå. Så våra ridpass är numera ännu mindre intressanta än innan, skrittar mest och försöker hitta ett språk att prata med varandra på. Känns skit inför helgen så jag tror jag kommer stryka mig.
Emily.

En dag på jobbet!

Jag jobbar som sagt på Axélls Palomino, som ligger beläget i Skånes Fagerhult (norra skåne). En fin gård med stor ridbana och ridhus. Både stall, uteboxar och lösdrift.


En vanlig dag på jobbet brukar se ut såhär:

8.00 Fodring (om Anne inte redan fodrat)
Släppa in första gänget av hästarna
Rida
Släppa in andra gänget av hästarna
Allt från 11-13 Lunch
Rida
Ev släppa in tredje gänget av hästarna
Rida
17.00 Slutar

Hinner jag så brukar jag även mocka ca 8st boxar innan jag slutar. Men som sagt, jag rider mest om dagarna. Kan man ha ett bättre jobb?

Alla dagar varierar, kanske någon häst som fått en spark och ömmar när man hoppar upp och rider. Då blir det en häst mindre att rida, en annan dag kan det komma spekulanter. Som imorgon då börjar jag kl 12.00 för att spekulanter ska komma på kvällen.



Idag har jag hoppat de flesta hästarna. Spekulanter på Felhö och Flora skulle komma ikväll, och imorgon är det Szultan och Welvet som ska visas.

/ Sophia

HÄSTFEST

Igår var jag på möte, min ridklubb har invigning av nybyggnationen i ridhuset (fet läktare/kontor/domartorn/speaker, jättefint blir det!) och i år fyller vi även 40 år! Det firas med en hästfest med en show där vi har kadrilj, lite kul påhitt, och stjärnornas hoppning! Det kommer lite olika både lokala stjärnor och såna som är från hela landet. Matte från bygglov och Nicole från ponnyakuten, och jättemånga fler, hann inte fatta ritkigt alla som rabblades upp för det var så många haha, men dom två fastnade :)

Vår show är gratis och är ca klockan 12, men dagen börjar redan 11 med olika evenemang här och där på anläggnignen. Klockan 15 kommer Tobbe Larsson och har clinic, biljetter till Tobbe köps via ticnet. Jag tror det blir en jättekul dag, både för er som kommer och kollar (för det gör ni väl?) och oss som jobbar häcken av oss för att det ska bli av! Kan ju säga att jag nog kommer sy 24/7 tills det är färdigt... om jag får igång symaskinerna. Kom vettja!

Åh just det. Jag glömde det viktigaste! haha typiskt mig.
Elfte juni klockan elva. Åtvidabergs ridklubb.
Mer info: http://ark-ridklubb.com

Emily

hoppryttare på tävling

I hoppning är det, som bekant, tillåtet att tävla i bara en långärmad tröja så länge man har väst över. Fine, en svart eller marinblå eller vad som nu matchar övriga outfiten bäst. Men varför i allsindar tävlar man i vit långärmad tröja? Usch, jag tycker inte om det alls, det ser nästan utsom om man har en vit onepiece på sig?

Nu antar jag att många kommer komma dragandes med "det är för varmt med tröja", men nej vet ni vad. Köp en tunn långärmad tröja i bomull i en mörk färg. Köp ett skjortbröst (ni vet fejkplastrongkrage). Vips, inte ett skvatt varmare än en långärmad tävlingsskjorta men sisådär hundra gånger snyggare.

Dagens trendtips från mig.
//Emily
Ps. Kavaj är alltid snyggare än tröja. Ds.


budgetköp

Jag har aldrig riktigt brytt mig om märken osv. Hittills har jag inte heller märkt någon direkt skillnad mellan lågbudgetmärken och dyrare märken, ingen skillnad jag inte själv tycker är värt att stå ut med. I julas fick jag (eller okej jag tror jag köpte dem själv, minns inte riktigt) ett par ridstövlar från en budgetkedja. Typ första gången någonsin jag hittat stövlar som passar på min fot+vad, trots att jag provat igenom halva Sharpmans sortiment. KALAS tänkte jag och slog till.

Tyvärr var det liite för kallt för stövlar mitt i smällkalla vintern, så jag red väl i dom någon enstaka gång och gick in dem bäst jag kunde. Sammanlagt kanske jag använd dem 30-40 ggr? Och då endast vid ridning. Lädret börjar bli uppskavt, sömmarna har gått upp på insidan av vaden och det lilla "kantbandet" som känns som om det var av plast, har spruckit och lämnat efter sig ett fult hål. På insidan visserligen, men ändå. Hade jag haft dem som stövlar vid vardagsridning hade de kanske hållit typ en månad? Två i bästa fall, och varit helt söndertrasade vid 3.  Men vet ni vad det värsta är? Försöker jag lämna in dem i budgetkedjans butiker och gnälla på att det är dålig kvalitet säger de bara att det är vardagsslitage. Helt normalt och något man får stå ut med. Jahaja. Så nu vet ni det, det är normalt att byta stövlar 4 ggr/år. *suck*

Nästa stövlar jag köper ska vara av bättre kvalitet. Från en butik som tar sitt ansvar över grejerna och byter ut dem om de går sönder för lätt. Det är inte första gången den här affären nekar mig byte på en trasig vara, så man får väl anta att det här är lite av deras affärsidé?

Emily

Tredje bloggaren!

Jag heter Sophia, fyller 20 i sommar och är uppvuxen i Göteborg. Men för ett år sedan flyttade jag till lilla Ängelholm i skåne. Är dipl. hästskötare och dessutom utbildad via gymnasiet (EJ SLU) som hovslagare. Ska läsa till Hästakupunktör och varmskoning. Min nuvarande blogg hittar ni här.

Min häst. En varmblodig travare född 2000. Köpte han 2008, då var han inte särskilt igång och i princip grundriden. Idag är han utbildad tom LA (enstaka 130)/LA. Tävlat LB/LB med vinst i båda grenarna! Vart med om en olycka i november på hemmaklubbens hoppträningar för Ulf Liljedorf. Han hoppade rakt in i hindret för han käftade emot bettet och koncentrerade sig inte, vilket ledde till att jag flög fram innan han kom voltandes på mig. Har aldrig älskat lustgas så mycket!

Nu är vi påväg tillbaka i hoppningen, och ska förhoppningsvis starta någon låg hoppklass i juni.



Tävling 21/5

Alltså... kan vi bara stryka dagen?
På framridningen kändes han lite som en klocka, nästan perfekt. Allt bra så långt. Sen har sektretariatet sämst kontakt med domartornet, så fastän jag startanmälde mig och betalade INNAN klassen började, ansågs jag vara struken och de hoppade över mig? Fet stress just innan jag skulle in på banan + stod därför still med hästen i 5 min minst. Kanske var det därför det gick så dåligt? Till slut fick jag i alla fall komma in och rida... Men är lite irriterad på den där kommunikationsmissen, förstörde ju liksom en del.

Väl inne på banan blev han riktigt "avochpå". När han blir så slutar jag gärna rida. Kommer på mig själv med att sitta och hänga i munnen utan någon som helst drivning eller stöd från min sida. Lägg då till en bana med lite ologiska och tvära svängar. Japp. En rivning på nummer tr för vi kom för nära, och ett stopp på nummer fem som var en skarp sväng runt ett hinder. Tungt underlag. Skenande häst. Ingen skänkel. Stopp. Där hade han faktiskt kunnat hoppa, för han låg bra. Hade jag ridit mer aktivt kanske han hoppat? Iaf, är inte speciellt nöjd med den rundan faktiskt.

Till klass nr 2 är jag helt snurrig i huvudet och minns typ inte banan? Fast det gick bra. Den här klassen var om möjligt ännu mer ologisk bana. Bara massa snäva svängar tillbaka hela tiden kändes det som. Det var lätt att tappa bjudningn i svängar (som var ganska djupt underlag i) och jag tror det var därför jag fick ett stopp på nummer 3 där också. Tycker faktiskt han kunde bjudit lite på sig där och hoppat. Hur eller som, resten av banan gick kalas, debut på LC+ ju och den här rundan var mycket mer harmonisk överlag. Tyvärr fastnade han lite vid hörnet i ingången och travade, sen frös han fast men det var en snäll domare (eller så kändes det värre än det var) så jag fick inga felpoäng för det. Slutade nog på 6 fel om jag hörde rätt, två tidsfel eftersom han fastnade lite här och där.

När banan var färdighoppad var han så stolt och nöjd med sig själv och frustade och hade sig. Jämfört med första klassen (LC) hade han bättre och jämnare rytm och hoppade mycket bättre med ryggen i den här klassen, så jag har ändå något att känna mig nöjd med den här tävlingsdagen :)

Emily

Nya tävlingar...

Nya tävlingar inplanerade och bokade...

Mälarhöjden 95cm och 1m
Sedan den 4 juni Stockholms FK 1m och 1,10...
Vi frå väl se...

Ska hoppa lite imorgon för Jenny..

Vink Vink
Ida

hoppsan

Tjejen med kollen, det är jag det! Var heeelt inställd på att det är tävling på söndag, så jag la upp veckans planering efter det. Efter en snabb titt på ryttarmedelandet igår insåg jag at ehe, den är på lördag! Pang, där gick min veckoplanering bort. En riktig tur att jag kollade!

Tvättade mitt JW-schabrak förut, det ser ut att ha krympt? :C Är det nåt vanligt"fel" på dem, eller är det bara mitt?
Lite småsurt eftersom det var liksom i minsta laget innan jag tvättade, och det har ju inte blivit större nu direkt...
/Emily

Stallplats

Jag kommer mest troligt flytta i höst, och om möjligt ska jag ta med mig min häst. Men här kommer ett problem in i bilden. jag har ingen aning om var det finns stall i Västervik och vilka som är "bäst" osv. Hur tar man reda på sånt? Jag känner ingen som bor där, utom min moster som inte direkt är vad man kan kalla insatt i hästvärlden...

Hur skulle ni ha gjort?

//Emily

Hoppträning!

Den satt fint, var ritkigt länge sedan vi hade en instruktör med i hoppningen. Vi hade en ganska lång framridning med MAAASSA galopp i ett högt tempo. Hästarna utåtställda för att komma till ridning lite mer. Jag blev lite paff faktiskt, jag brukar inte direkt rejs-galoppera minuter i sträck... Men nu var det ju kanonunderlag så behövde inte oroa mig för att gå omkull iaf!

Han lossnade riktigt fint av det jobbet och vi hittade formen där ett tag. ÄNTLIGEN. Gick över till travhoppning efter lite pustande, och första gången säger jag bara, mmmm! Perfekt och jättelugn och fin mot, över och efter! Min pärla. Till nästa varv hade han fattat grejen och taggade lite mer, men men :p

sen hoppa i galopp... ett räcke som står på medellinjen typ vid x. YES DETTA ÄR MIN FAVORITÖVNING! 30 m innan att skena på och 30 m rakt fram efter! som jag längtat! haha. Det gick ändå helt okej, lite pigg men vad hade jag att vänta mig? Sen en liten "slinga" typ med 3 hinder, 4 språng. Det funkade bra och jag börjar kunna rida på framåt nu. jag är inte så van vid det så det blir lite missförstånd nu i början. Typ jag sitter och försöker få en halvhalt och glömmer lätta och rida på framåt, utan sitter och lägger honom jättefel istället. Till slut rättades de där missarna till, och ponny blev verkligen utom sig av spring-lycka när sista övningen var tre hinder på en ganska rak s-båge. Hopplahoppla, då blev det åka av. fast övertempot var typ helt borta efter jag ridit en kortsida, och det är ju hur bra som helst.

Är nöjd med dagens träning, speciellt att han blev lösgjord i galoppen. När man tränar för nån med jämna mellanrum, men inte varje vecka hinner det ju hända en del mellan gångerna också, och det hade det gjort nu. Nya fina muskler! Bara resten kvar! ;)

Mamma fotade massa, men kameran följde med henne så jag har inte lagt in dem i datorn än. De kommer imorrn!

Emily

Blogg.se och mer uppdatering

JAg kommer inte alls överens med Blogg.se... Får gråa hår på flera funktioner som finns på min blogg (Blogspot) men som är långt ifrån att finnas här...

Nu ska jag uppdatera er med två filmer, ett videoblogg inlägg och en film från senaste tävlingen, där vi hade 4 fel men fick rosett, underlaget var tungt och Jojos galopp blev väldigt tung och paddlig, de var även därför han fick nerslaget.






Bjuder på lite tävlingsbilder, både gamla och nya...



Jojo, Sollentuna i April, 95cm


Vink Vink Ida

Dagens motionspass

Idag blev det longering. Stälde upp två galoppbommar och ett hinder på kanske 50 cm som han fick rulla över några gånger från varje håll. Gick riktigt bra :) Byggde om i en skrittpaus till fem travbommar istället, som efterhand höjdes upp lite. nummer 2 och 4 fick en bock i inneränden och ponny fick lite styrketräning!

Jag blev jätteglad, för trots att det var en jobbig övning för honom höll han sig lugn och hade huvudet sänkt. Sänkt huvud= avslappnad häst och aktiva ryggmuskler! Har jag fått lära mig. Bara bra saker alltså. Men det bästa på passet var i slutet. Jag har haft lite kontaktproblem när jag haft honom i lina förut, han har liksom bara sagt FRIHEEEEEEEET och galopperat runt mig tills han tröttnat. Idag fungerade avsaktningar långt bättre än så och mot slutet kunde jag sätta honom  trav en kvarts volt innan bommarna och sakta av en bit efter bommarna, för att skritta typ ett halvt varv och sen göra om samma sak igen. Det kändes jättehäftigt. Jag tror att jag sagt det förut, men longering ska finnas med på veckoschemat. upphöjda bommar på böjt spår är även min veterinärs order, så nu ska jag jobba på med det och se framåt sommaren när vet kommer ut nästa gång och se vad jag får för "dom", haha :D

Äntligen!

Nu är äntligen min kropp okej igen, tack och lov att det inte var värre denna gång, utan det gick över på 2 dygn lite drygt. Idag åkte jag och min kusin och moster till Ekenäs för lite medeltidshäng. Eller okej. Jag hoppades för glatta livet att min kusin skulle lbi hästfrälst och vilja bli riddare, men nja. Speedway är roligare ;)

MEN! Eftersom jag nu kan använda båda armarna blev det en runda i skogen på Chester. Han var superfin första delen av rundan, sen mötte jag mamma och vi gjorde sällskap hem. Chester blev, som oftast, väldigt stressad av sällskapet. Vissa agar blir jag inte klok på honom. Han är coolare och tryggare med att trava runt i skogen "själv" och möta vilda djur bakom varje krök, men får han sällskap, då ska han tävla? Även om hans sällskap är 5-10 meter bakom? Knasiga ponny. Jätteskönt att han åtminstone lyssnar bra på bromsen nu, så även fast han är hypertaggad så går det i alla fall att ha ett långsamt tempo. Han gillar det inte, men ändå.
Imorgon ska jag ta reda på vilken dag den här veckan vi ska åka och träna hoppning. Nu är jag så trött att jag typ somnar sittande, så nu ska jag ääääntligen sova! Godnatt med er!

Changed plans

Idag gick hela hästflocken och betade så fint där jag tänkte rida, så jag red ut istället. Känns elakt att byta hage på dem för att förstöra maten för dem...

Det blev iaf en skön uteritt, eller den var jättefin och bra med bra ridning och fräscht tempo tills min arm slutade fungera bara sådär. Blev typ helt lam i den och kunde inte använda den alls. Sjukt jobbigt och framför allt otäckt, jag har ju mycket sämre möjlighet att kontrollera hästen på en hand jämfört med två. Blev mest bara skritt efter det, men inte ens det orkade min arm med. Nu resten av kvällen har jag gått runt som något jäkla sär med armen tätt klistrad mot kroppen. Hoppas det går över till imorgon, jag känner inte ritkigt för att åka till vårdcentral/jourläkare nu. :/

Imorrn tänkte jag longera lite kanske, får se hur hästarna betat av fram tills dess. Eller om han får vila, har för mig att vi ska till Ekenäs och riddarspelen där. Jag hoppas på att få med mig min kusin dit, och han ska bli helt riddarfrälst så han vill rida mer när han är här och hälsar på. För er som inte vet, min kusin är fyra år och har fram tills för några veckor sedan varit djupt hästrädd. Sedan följde han med mig på en tävling och såg två jättefina små A-ponnier och blev helt kär. Samma eftermiddag fick han rida på Chester samtidigt som mig och det var en riktigt glad kille kan jag lova! "Kan inte jag få en egen liten ponny, pappa? :D :D :D" Herr Pappa var väl lagom sugen på den idén ;)


Dagens övning.


Jag hjärta paint.
Röda är studs i lämplig höjd. Jag ritade övningen med studsen i vänster varv, men det går såklart jättebra att byta. Galopp lämplig sträcka innan studsen, sakta av till skritt kort efter och sedan flytta skänkelvikning över medellinjen. Kommer antagligen inte flytta lika långt som jag råkade måla på bilden, som sagt. Jag hjärta paint. Sktittar längs med långsidan, skänkelvikning tillbaka till volten och galoppfattning. I den här övningen får jag träna på mycket som hjälper min häst att slappna av. Uppdaterar er senare om hur det gick! :)

Gräsbanor

Såg att en tävling jag ska åka på går på gräs. Jag gillar inte gräsbanor. Jag är alltid så jäääkla rädd för att gå omkull! Visst, jag rider på gräs nästan varje dag hemma, men det känns som att banhppning är en annan femma. Wellwell, får se hur det går det där, tror bara jag behöverrida en noggrann grundomgång för att plocka de poäng jag behöver :)

Vila

Den här veckan har min häst fått gå lite lugnare, varvat med många vilodagar. visst tycker han det är kul att få komma ut och jobba, men ja. Den här veckan har varit lite försmak på sommarbete för dem,, och alla hästarna tycker det är jätteskönt.

Jag har också mailat två tjejer som vill blogga här, de verkar jättelovande! tyvärr har jag jättemycket problem med internet (tror jag vet vad och vem som orsakat men...) men den här förmiddagen verkar det funka igen, skönt! Igår var det nästan hopplöst.

Imorgon ska Chester få gå igen, vi kör markarbete då igen, kan lägga upp övningen här under dagen så får ni lite insyn i hur jag tränar! :)

Ha det skönt ute i solen idag, det är ju jättehärligt väder! Och om ni går i skolan så försök sitt ute på rasterna, med en glass i handen! Niiice.

Om jag köper storhäst idag

Så skulle den se ut såhär:
En färg över hela kroppen, gärna isabell eller svart. Genomgående bläs eller en fin stjärn eller så. Jämna strumpor, om det är båda fram, båda bak eller alltihop spelar ingen roll. Snygg exteriörmässigt, relativt korrekt så man har bra förutsättnignar. Den ska vara väl inriden, åtminstone inte FELRIDEN, hellre för outbildad än hafsigt utbildad. Skulle jag köpa den skulle jag vilja ha den (om den är outbildad) MAX 4 år gammal, mer rutinerad max 10. Den ska vara lätt att reglera gångarterna på, ha ett lätt och fint steg. Vara modig i hoppningen men inte ta för mycket egna initiativ. Ska kännas lite som en ponny att rida! Jag gillar små hästar just för att de känns mer som ponnyer så mankhöjden spelar inte så stor roll så länge man får en fin känsla när man rider. Jag har lättare för att få en bra sits på hästar som är lite rundare, än hästar som har en "oval" kropp. Svårt att beskriva, men så är det i alla fall! Hästen ska vara snäll och trevlig i all hanterin och helst inte håröm ;)

Finns den helt perfekta hästen tror ni? Eller får man kompromissa lite?

frågar man får man svar

Vad är det för bett du har? ser ut som du har två tyglar eller?

Jag har ett oledat pelhambett när jag hoppar eller vill bråka så lite som möjligt med honom. Jag rider ALLTID med två tyglar på det bettet. Började av en slump, jag tyckte han var så stum och hård och jobbig i munnen när jag hade deltatygel, så provade med 2 tyglar. Då blev han helt plötsligt som smör. Riktigt kalasfin. Som ni ser på bilden rider jag ju mest på tygeln som sitter i stora ringen, dvs mycket liten stångverkan. Anledningen till att jag ens har en tygel till stången är att OM han springer iväg ifrån mig är det viktigt att jag kan få stopp på honom. Som ett säkerhetsbälte typ.

Det här bettet har jag format själv så det passar min häst. Verkligen jättebra, tycker att alla som har industriinriktning ska ta chansen och gå dit och berätta hur man vill ha det. Oftast blir de bara jätteglada för att få ett "riktigt jobb" att göra :) För er som inte vet gick jag teknikcollege i ettan, dvs elprogrammet, industri och teknik i samma linje. Med ridprofil såklart ;)

Filmen jag lovade er igår


Nu måste jag kasta i mig lite mat, så bär det iväg på dressyrprogramridning på en skolhäst jag ska tävla på. Vi hörs sen!

från hoppningen


Sånt här ska vi träna på oftare. Ponny för styrka och jag för min sits. Haha. Kaos.
Filmer kommer kanske ikväll får se om internet vill mig väl. Har bara film på kombinationen, det var det enda jag hoppade över markarbeteshöjd :)

Han var iaf jättefin och väntade riktigt bra efter studsen om jag koncentrerade mig och RED. Faktiskt så man kände att han verkligen blev mer ihop och kvick för hjälperna av det. Jag är jättenöjd!

JUST DET
har ena tävlingssetet på, ville kolla hur det såg ut egentligen. Lindorna är rutiga i exakt samma gröna som setet och ett ljusare. Tyvärr ser de bara ut som kräks på lite avstånd. Kommer nog inte ha på dem på tävling, vilket är lite synd för dom är JÄTTEFINA på nära håll :c

Förklaring: flugskimmel

Tänkte berätta varifrån flugskimmel egentligen kommer! Och nej, det är inte för att prickarna ser ut som flugor. Flugor är jättedumma djur. Men det kanske inte är så svårt att räkna ut, hur stor är deras hjärna? Som en punkt i den här texten? Hur eller som. Att flugor är dumma är nåt vi har användning av när vi försöker utrota dem från stallar etc, med hjälp av flugpapper. Flugpapper har ofta färdigtryckta flugor på sig. Det tolkar de dumma flugorna som att det måste vara nåt jääääättegott på det där pappret, eftersom den där färdigtryckta flugan suttit där så länge och kalasat? Så flyger de dit, landar, och BAM dom är fast. Så fortsätter det tills alla flugor är fast, eftersom alla är lika dumma och inte förstår att flugkompisarna sitter fast, utan de tror att det är värsta festen på gång.

Hur ser då en flugskimmel ut? Som ett suddigt flugpapper. De dumma flugorna tror att varje liten prick är en fluga. Värsta festen på hästen!!! och bestämmer sig för att haka på. Därför sitter det gärna fullt av flugor på flugskimlar, och det är därifrån de fått sitt namn, flugskimmel.
det är inte helt ovanligt att dessa hästar besväras mer av flugor och behöver ofta i större utsträckning flugmedel och flugskydd, eftersom de kan vara som en vandrande flugsamling.

Hoppning

idag tänkte jag mig lite banhoppning kanske. Typ hoppa igenom 90-1m fem språng eller så och sen vara klar?
ska se om mamma kan filma, vore roligt. Oj, kom på att jag har massa filmer från senaste 2 tävlingarna att visa er. SKa göra det senare idag tror jag, nu är det ju så fint väder!
Kram på er
Emily

Hjälmlös.

Hade lagt in en bild om 
1. inte internet var så sjukt långsamt
2. det inte vore så urbota korkat att rida utan hjälm att jag inte vill ha sådant otukt på bloggen.

Hur tänker ni?
När jag ser en ridbild utan hjälm känns det bara så sjukt fel. Ni kanske tycker att bilden blir såååå mycket bättre om lämnar hjälmen i stallet, men... det ser bara wierd ut. Och förslappat. Visst, ibland tummar alla lite på säkerheten, men jag blev ren utsagt ARG i magen av att se en relativt stor hästblogg stoltsera i sin lokaltidning, sittandes på varsin häst, utan hjälm med en dator uppfälld framför mig i sadelnt? EH HALLÅ. Jag tänker bara "lat bortskämd nonchalant unge som gör sitt bästa för att va fiiiiin och så"
Vill ni bli förknippade med förslappelse och nonchalans? Okej fine. Men det funkar liksom inte att skylla ifrån sig på att "jag har aldrig sagt att jag är nån förebild" för vet du vad. Alla inom ridsporten är förebilder för någon. Lev med det. Hur skulle det kännas om någon blev allvarligt skadad, kanske dog till följd av den hjälmlösa bilden på bloggen? Åkte till stallet och skulle göra samma sak? 
Nej vet ni vad. Hjälmlöshet är onödigt. Speciellt i bloggar som handlar om engelsk ridning på hobbynivå.

träningspasset

Idag fick han gå ett pass longering. Ca 30 min + fram och avskrittning för hand. Började med en halsförlängareoch travade och galopperade lite med den i båda varven. Tog av den efter ett tag för att se var han vill gå i formen om han får gå utan stöd och påverkan. Faktiskt var han ganska fin där också. När jag lyckades få honom att lugna ner sig en aning och slappna av kom halsen ner och ryggen upp. Kalas. I galoppen var han ganska lugn och fin, men tyvärr på gränsen till fyrtaktig. Drev på honom lite till då så jag fick en tretakt och det slappnade han av i efter ett tag också! 

Gick över till att longera över ett litet hinder. Han behöver träna på att taxera, vilket han har svårt med när han går i en lugn galopp. Dock måste ju den lugna galoppen till för att han ska hoppa de där fina sprången genom hela ryggen. Fick något fint språng idag, fastän de flesta mest var att ta sig över på något vänster. Typ "galoppgaloppgaloppojetthinderhurskajaggöranu-plupp-galoppgalopp" men han var ändå duktig och gjorde sitt bästa av uppgiften. Travade av honom och försökte få honom lugn med hjälp av rösten så han sänkte halsen och blev lång och låg. Fungerade långt över förväntan faktiskt! Jättekul att han var så  uppmärksam som han ändå var på min röst idag, annars brukar longering mest vara att jag står i mitten och han springer runt mig i det tempo han behagar. Idag kunde jag ju inverka fastän jag stod på marken. :)

Emily

Grejer jag behöver köpa

*tredelat bett med fasta ringar strl 10,5 typ
*fårskinnspad
*ny hjälm 
*andra stövlar strl 39 tieeep
*bruna benskydd runt om
*rakt bett med fasta ringar
*ny rem till hackamoret, efter fyra år har det börjat sjunga lite på sista versen

Nä det var väl allt för nu!
Ett par nya ridbyxor skulle inte sitta fel heller. och med ridstövlarna, fattar inte. Mina stövlar är tighta (verkligen snortighta) vissa dagar, sen dagen därpå får jag ner typ flera fingrar i skaftet? Och vristen har töjt sig lite, så får inget direkt stöd av dem. Funderar på att sälja dem och byta till några andra som sitter bättre på mitt ben. Kanske med högre båge på skaftet? Då ser man kortare ut. Ett tips bara ;D
/Emily

Dagens ridpass

Är sååååååååååå pepp på att rida idag
Ett pass med 100% fokus
Vara lite hård mot både mig och ponny
Då jag faktiskt har kass självdisciplin ibland. Typ "jaja hästen går på tygeln i det här tempot, då rider jag här" men det funkar ju inte! Måste ju, rida tempoväxlingar. Så det ska jag träna på idag, när formen kommit ska jag rida tempoväxlingar. Tänkte hämta ett par lindor hemma hos mamma också, kanske är hela ponnyn snygt matchad med luva, schabrak och lindor? Kan bli snyggt va?

Tyvärr är jag så jäkla blåst att jag köper tävlingsset i den mest svårmatchade färgen som finns... men det är okej?
/Emily

veckoplanering för ridpass?

har klickat runt mellan massa olika hästbloggar idag. Började på drtessyrmupparnas kommentarsfält och klickade vidare, även på bloggar som kommenterat deras bloggar osv osv osv. Stör mig på denna genomgående trend:
Hästar som blir stressade vid hoppning på hoppar man trötta 3-4 kanske fem dagar i veckan? Galopperar tills de är "snälla" och lättare att rida? Förlåt men hur tänkte ni där?

Galoppera hästen trött för att få den ridbar är väl ett ganska dåligt sätt tycker jag. Likadant som att longera den 30 min innan man rider? Förstår ni inte att hästen bara bygger upp mer och mer kondition och blir ÄNNU svårare för er att rida på? Varför är det så farligt att jobba på grunderna och grundlydnaden i SKRITT?! Tror ni själva att hästen blir lydig och hållbar av att skena runt i galopp och hoppa högt de flesta dagarna i veckan? Jag menar, om ni hoppar högt måndag, tisdag onsdag, vad får er att tro att hästen är lydigare eller lugnare på torsdagen? Eller fredagen?

Förstår inte vitsen med att hoppa över grunden. För mig känns det lite som att bygga ett luftslott. Skitfint men inte speciellt hållbart.
Emily

Tävlingsplanering?

21 maj Kinda ridklubb 90 + 95
29 maj Åtvidaberg LC:1
5 juni Norf 90

FET UPPDATERAT INLÄGG
Överumstävlingen är samma dag som jag ska tävla dressyr på storhäst. Provar därför att starta dressyr för första gången på chester. Har 0 förväntningar, är glad om han inte hoppar ut från banan! Spänd kommer han bli, och svår och usch. Men man måste börja någonstans, och det blir nog inte lättare än såhär? Vet fortfarande inte ritkigt vilka klasser vi ska välja, hoppas bara vi kan slippa bli påridna på framridningen i kinda den här gången... Det var ju liksom vad som satte stopp för tävlingarna förra gången.
/Emily

hästägare.

Kollade igenom lite annonser, bland annat fodervärd/ryttare sökes. Och jag måste säga att vissa människor faktiskt ställer helt orimliga krav. Betala för att vara skötare åt en häst? Eller rida en svår häst en dag i veckan? Kom igen snåla jäklar som vill ha hjälp. Skärp er. Jag skulle antagligen inte tacka ja till att rida en svår häst en dag i veckan, Det blir för sällan och det jobb jag lägger ner hinner ju "ridas bort" under veckans övriga 6 dagar. Eller. Jag skulle kanske tacka ja, men betala för det? Nej.

Samma sak vad gäller om jag skulle leta en skötare eller skogsryttare till min häst. Inte ställer man sig väl då och tar betalt? Snarare "betalar man" för hjälpen med att låta medryttaren/skötaren rida en instruerad lektion då och då så dom hittar knapparna bättre? Jag kanske är bortskämd men jag skulle aldrig betala för att lägga ner en massa jobb som jag inte får ut nåt av. Tycker synd om de stackars småtjejer som eventuellt luras av sådär lömska snikna hästägare som kan tala för sig.....

Såna här snåla handlingar från hästägare motiveras ofta med "det kostar att ha häst", men allvarligt talat. Har man inte tid/ork/lust med att ta hand om hästen och göra det "tråkiga" i ridningen (lunka skog och agera mänsklig skrittmaskin typ) får man finna sig i att punga ut en del. Faktiskt. Annars har man inte råd att ha häst.

Hoppträning på ridskolehäst!

Igår var sista hoppträningen i projektet min ridklubb anordnat. Jag red som oftast en liten storhäst, jättesöt! Antess heter hon och hon är faktiskt min favorithäst att hoppa på på ridskolan. Inte många cm från ponnymått (är ingen hemlis att jag gillar ponnyer ;) ), inte bara tuta och köra men gör ändå det man ber henne om när man blivit lite kompisar.
Jag har kommit på mig själv med att alltid rida i lite högre tempo! Tror jag är skadad från att ha hoppat så mycket på min egen ponny, men så är det i alla fall. Fräsch galopp gillar jag. Det är inget jag tänker på direkt utan jag kan sitta och hoppa en bana och mitt i känner jag att ojsan här går det undan... Det här är ju då när jag rider andra hästar än min egen, på Chester vet jag att det inte går i undertempo på...

Jag är verkligen jätteflummig hör jag. Men alla bloggar jag tittar igenom, personliga brev jag läser och dessutom ska hålla reda på? det gör verkligen min hjärna till en stor portion överkokt spaghetti!

Idag vilar plutten

Han gick ganska "krävande" igår (var jättearg på honom och krävde att han skulle göra sitt yttersta och jobbajobbajobba för att jag skulle bli glad, gav resultat) och idag hade jag tänkt att longera honom litegrann för han ska få jobba utan stora jag på ryggen. Tyvärr ösregnar det, känner inte att det är en bra idé att longera en piggelin på gräs då. Känns som om det är liiiite halkvarning!

var arg på honom eftersom han tagit lite för mycket initiativ sist jag red, skenar man får man faktiskt finna sig i att matte blir arg och kräver mer disciplin nästa pass...

Fattar inte hur världen kan vara så liten?

Ett tag var min hästs förra ägare "spårlöst försvunna". Jag ville höra av mig och berätta lite om hur det gick och så, men fick inte tag i dem någonstans. Nu stöter jag på dem överallt på internet. Ibland är världen liten!

När jag tittar på bilder

när jag går igenom gamla bilder på mig och C från vårt första år tillsammans, då kan jag inte låta bli att tänka WOW vilken snygg ponny jag har, varför var jag inte 100% nöjd då? Svaret är väl att bilder ljuger. Eller kan ljuga. Ett ögonblick ut ett ridpass som råkade se bra ut. Jag minns inte helt och fullt hur han kändes för 3 år sedan. Jag minns inte mycket alls ifrån första året. Jag minns en hysteriskt utmanande häst som första veckan minsann var hingst och flockledare och hela baletten. Som var omöjlig att ta på täcke, som inte kunde bli ledd brevid mig utan galopperade och travade runt mig i cirklar på väg till hagen. Jag minns en häst som galopperade 7 km med mig hängandes i munnen första gången jag red ut utan mamma. Jag minns en häst som bjöd mot staketet på tävling, som blev superrädd om han råkade slå i en bom, som inte kunde ha bett i munnen, som var ranghög tills han var med vid en fölning. Jag minns att han var lite schizo redan då, att jag aldrig kunde rida på samma sätt som dagen innan utan fick lära känna en ny häst varje dag.

Jag minns de små ögonblicken då allt klickade och det är de ögonblicken som driver mig till att fortsätta kämpa. För mig är Chester den bästa läromästaren jag kunde ha under min ponnytid. Hundra hästar i en, med en vilja av sten och ett hjärta av guld. Det gör så ont i mig att vi för varje dag tar ett steg närmare vå sagas slut. Någon gång måste det vara dags för en annan liten tjej (eller kille, han är nog en "manshäst" egentligen) att ta över och ha sjukt kul. Fram tills dess ska han utvecklas så mycket det bara går. Mitt mål är genomföra LA/LA, det är inte helt orimligt längre. Med superfin hoppteknik och fint steg och utstrålning kommer han bli en multitalang. Visst, några år senare än genomsnittshästen, men jag är övertygad om att fälttävlan, hoppning eller dressyr inte spelar någon roll, en stjärna blir han vilken gren man än väljer.
Emily

hopptränade i veckan

hoppade lite i onsdags för att känna på honom till träningstävlingen. Hoppade en bana med sex språng, 80-110. Två kombinationer då vi eventuellt kommer kvala till en final som går i LB under sommaren. Han var riiiktigt fin. Fick rida på ganska mycket framåt i kombinationen med ett språng i, då hindret in var typ 60, men trots att jag gasade på fick jag "tag i honom" direkt i landningen.

Jag saktar fortfarande av till skritt eller trav efter hindren på träning, för att skola honom lite. Först galopperar jag på framåt för att han inte ska bli bromsig och tappa bjudning, sen skrittar jag och jobbar form och kontakten med honom, sen fattar jag galopp igen och rider på nästa hinder.
I början skulle jag sakta av direkt när han skjöt fart, och rygga. Det är vi "klara" med för tillfället, jätteskönt att känna att det går framåt så pass fort ändå :) Slänger in en bild på det största hindret på banan, han tar i riktigt mycket så jag hänger inte med helt, hihi fina plutten!

RSS 2.0