Solig vårdag

Idag har det varit helt underbart väder här i Sthlms området! +17°C med sol!

Jojo fick av sig kläderna när jag kom ut i stallet efter jobbet... Skönt sa han och kastade sig på rygg i leran direkt... Tack för den! Tur att de inte är någon tävling på ett tag...

På onsdag kommer Joakim Mossenberg och ska se hur Jojo ser ut i muskler och skelett. Intressant och se om han har någon spänning någonstans. Tror inte att han har något överdrivet men man vet ju aldrig.

För övrigt hittade jag en artikel på SvRF's hemsida där en drös svenska tränare fick åka ner till Tyskland och hälsa på både Ehning och Beerbaum under två dagar för att få insipration för träningar och utveckling av elever i Sverige.
Tränarna, bland annat Maria Gretzer och Linda Algotsson, tryckte på flera skillnader, en av dem var att varken Ehning eller Beerbaum, med deras beridare inräknade satt och nötte på volt efter volt i någon gångart. De utnyttjade fyrkantspåret och använde hörnen i deras jobb. De red även i ett fröjdigare tempo än "vi" svenskar gör när vi trimmar våra hästar.

En annan sak, som jag vet av egen erfarenhet, är att många svenska ryttare sitter och rider med så mycket innerhand, det är en dragkamp med denna innerhand istället för att jobba hästen för skänkeln och säte.
Efter att själv tränat för tysk tränare och även haft disskutioner med samma har jag insett att många svenska ryttare gör totalt bakvänt.
Kanske därför Maria Gretzer, under visiten i Tyskland påpekade att Ehning och Beerbaum, med beridare, red sina hästar med bågen spänd åt rätt håll.

Men hur ofta ser vi inte ryttare som rider volt efter volt och i princip inte gör något annat än att dra i tygeln? Egentligen, handen på hjärtat, sitter man själv inte där och tycker att hästen biter fast i insidan. Då är det dags att börja använda tentaklarna som hänger längs sidan av hästen.



Hade träning förra veckan för en ny tjej, där sa hon själv att hon aldrig tänkt på att jobba hästen mot ytterhjälperna. Att pressa hästen mot sin ytterhand med innerskänkeln istället för att ställa för innerhanden och mata på med ytterskänkeln. Förstår henne också, för när man börjar på ridskolan får man ju lära sig att ställa hästen, med handen. Vansinne! Den Svenska utbildningen av våra ridlärare är alldeles för dålig.
Det bör ställas högre krav på ridlärare och deras egen kunskap inom häst, inte bara ridning eller hästhållning, utan mer renodlad HästKunsap, mer ingående anatomi, muskulära problem och lösningar, Skelettära problem och vilka påföljder det kan bli.
Att verkligen lära sig hur en hästs kropp fungerar under arbete i olika moment, på djupet, skulle nog sätta svensk ridsport i en annan skala. Även på ridskolenivå.


Bifogar en länk på en bild på mig och Jojo från tävlingen igår...

Vink Vink
Ida J

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0