Vad är en stasad sena...

Fick en fråga efter mitt inlägg med gellindorna om vad en stasad sena är för något.

Jo en stasning är när man försämrar blodflödet igenom senan under en längre stund, detta blir ungefär som när vi sitter på vår egen fot och den somnar... Vi stryper syretillförseln och senor och ligament lider av blodbrist, vi uppfattar de som pirr och myror under huden. Det är en stasning.

När man sedan släpper på trycket så forsar blodet till de tomma områdena i ilfart. Detta leder till svullnader och gör att senan kan se ut som en banan ( Inte att förväxla med en vanlig senskada där senfibrerna dragits av eller töjts ut, senan ser då också ut som en banan) Svullnaden kommer efter att du tagit av benskydd, lindor eller vad du haft som stoppat flödet. Svullnaden eskalerar efter ett par minuter och först är den svampig och mjuk för att sedan gå över till att bli hård.
Det bästa är att kyla senan med ritkigt kallt vatten eller isbalsam så fort symptom visas!

Störst risk att stasa en häst är när man lindar eller sätter på skydd i hagen, där hästen inte rör sig speciellt mycket. Störst risk för stasning med hagskydd eller haglindor är på sommaren, då får hästen på sig skydden när senan är sval och sedan när hästen och benen blir varma får inte senorna rum att expandera och blodflödet stryps vilket gör att de svullnar mer.
När man lindar för ridning är risken mindre för stasning då rörelserna gör att blodet pumpas runt bättre, självklart kan man stasa en sena även fast man rider.

Stasning gör även sjuksköterskan på dig om du ska ta ett blodprov för att få fram tydliga ådror att sticka i...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0